luźna linka drzwi przód/ nie zerwana - jak to naprawić?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Rnest
    Drive
    • 2005
    • 68

Koledzy, wszystko sie zgadza - drogi kiepskie, oznakowanie zlosliwie zawile i znakow o polowe albo i wiecej za duzo, ograniczenia predkosci ustawione w idiotycznych miejscach a fotoradary zamiast zapewniac bezpieczenstwo sluza zarabianiu na kierowcach i w sumie to przez ich wypatrywanie owo bezpieczenstwo pogarszaja.

ale jednak wciaz najwazniejszy pozostaje czynnik ludzki - tj. kierowca.

i naprawde kazdy kto jezdzi po naszych drogach CODZIENNIE spotyka sie z jakas niebezpieczna sytuacja wywolana przez debila-debesciaka, dla ktorego nic i nikt sie nie liczy na drodze oprocz niego samego. Skala agresji, zlosliwosci i chamstwa naprawde jest zatrwazajaca. Co smutne, to ze przez pol miesiaca bylem teraz w Egipcie rowniez i przejechalismy busem naprawde wiele km. Bylismy na granicy z Sudanem, w Kairze (aglomeracja liczaca ponoc 25 milionow ludzi), w Alexandrii, Luxorze, Hurghadzie itp. i ruch tam jest tez "dynamiczny" ale agresji o wiele mniej (za to lubia trabic...). W Egipcie jest ok. 7500 wypadkow smiertelnych na drogach, to bardzo duzo, tylko ze Egipcjan jest ok. 82 miliony.... a u nas na 38 milionow mamy prawie 5000 trupow, wiec liczba zabitych na 1000 mieszkancow wychodzi... WYZSZA W POLSCE!!!! A przeciez to niby my jestesmy tacy cywilizowani i w ogole....
    Tez mnie ciekawi jakim cudem w Egipcie w ciagu kilku lat wybudowano np. autostrade ktora jechalismy z Kairu do Aleksandrii po 4 pasy w kazda strone (a wiec razem 8) a u nas krajowa 7 z Gdanska do Warszawy to po prostu droga smierci z jednym pasem w 1 strone.
    Po prostu jak nie ma warunkow to sie nie pedzi, a jak sa to mozna.
    --
    sen supermarketu: szanowni klienci, jestescie jeb...
  • scooby
    Drive
    • 2004
    • 62

hi there,
    przy okazji zdejmowania boczków (wymiana głośników) udało mi się zerwać (?) linki w prawych i lewych drzwiach - boczki mocno trzymały przy uszczelce okna, za mocno je rwałem :/
    efekt po założeniu jest taki że klamki od środka są bardzo luźne i otwierają drzwi, jak się je dość mocno pociągnie, do tego przy energicznym otwieraniu ucho linki spada z klamki. Od zewnątrz można otworzyć, z pilota też działa.

Przekopałem się przez forum (fora) i nic pewnego nie znalazłem - piszą koledzy o jakiejś sprężynie zabezpieczającej, o karbowanym uchwycie linki, wreszcie o zerwaniu linki - ale niestety nie wiem gdzie szukać usterki i jak naprawić.

rzućcie zatem jakimś hintem plz :]

pzdr,
    scooby@rider@110 kopyt asv
    helixy przede mną, jbl za mną, banan w lusterku :]

Komentarz

• lonerr
      Rider
      • 2006
      • 402

Witaj, kup sobie takie cienkie opaski plastikowe, załóż linkę na haczyk w klamce i zaciśnij tą opaską tak by trzymała linkę i również opasała hak powinno pomóc.

O takim czymś piszę

Skoda Octavia II Elegance BKC 1.9 77kW 105KM/240Nm
      Skoda Octavia I Celebrate ASV 1.9 VP 81kW 110KM/235 Nm

Komentarz

• b-bar01
        Elegance
        • 2007
        • 985
        • Octavia I (1U2)
        • ALH 1.9 TDI VP 90 KM

scooby,
        Popatrz uważnie, koło zaczepu klamki, gdzie zahacza się linkę (haczyk musi być zaczepiony w kierunku od boczku do drzwi, wtedy nie spada) jest plastikowe ucho (zielona strzałka), tam wkłada się koniec pancerza, mozna to zrobić, jak boczek jest blisko drzwi. to eliminuje luz na lince.
        fotka jest z działu "porady....."
        http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=3836.
        Załączone pliki
        *** Cicho, łatwo i przyjemnie ***

Komentarz

• lonerr
          Rider
          • 2006
          • 402

No i ja dodatkowo przy montażu założyłem taka opaskę, bo mimo wszystko wyskakiwało ucho polecam tak też zrobić i zastosować to co b-bar01 opisał z pancerzem
          Skoda Octavia II Elegance BKC 1.9 77kW 105KM/240Nm
          Skoda Octavia I Celebrate ASV 1.9 VP 81kW 110KM/235 Nm

Komentarz

• scooby
            Drive
            • 2004
            • 62

dzięki panowie, to chyba będzie to!
            ... i znowu wieczór z boczkami w garażu 8)
            scooby@rider@110 kopyt asv
            helixy przede mną, jbl za mną, banan w lusterku :]

Komentarz

Pracuję...